Laura Lähteenmäki

Miksi haen kansanedustajaksi?

Olen politiikan suhteen ehkä hieman myöhäisherännäinen. Yhteiskunnan tila ja poliittiset päätökset ovat alkaneet kiinnostaa vasta parin viimeisen vuoden aikana. Olen kuitenkin huomannut sen, että jokin on vialla.

Tuntuu, että nykyisten kansanedustajien keskustelu on pikemminkin toisten nokittelua kuin asioiden edistämistä. Minusta tuntuu myös, että joitain päätöksiä tehdään pienen piirin eduksi ja hyväveliverkostoa ylläpitäen. Muun muassa näissä asioissa haluaisin nähdä muutoksen.

Nyt sain rohkeuden yrittää vaikuttaa asioihin enemmän kuin äänestämällä. Liberaalipuolueen valitsin, koska sen arvot vastaavat vahvasti omiani. Tämän hetken valtapuolueet eivät tunnu omilta ja jos muutoksia halutaan niin puolueiden ja edustajien täytyy vaihtua.

Poliittisen kokemuksen puutetta en näe huonona. Politiikan säännöt ja edustajana toimimisen voi mielestäni oppia helpommin kuin muuttua ihmisenä. Tästä syystä eduskuntaan pitäisi minusta äänestää niitä hyviä ihmisiä. Ja ainakin isoäitini mielestä minä olen hyvä ihminen.

Kansanedustajana tahtoisin edistää erityisesti yhdenvertaisuutta ja ympäristöstä huolehtimista. Mielestäni ihmisten toimeentulo on turvattava ja yrittämisen pitäisi olla helpompaa ja halvempaa. Pienenä hikipinkona en antaisi itseni alisuoriutua edustajana ja sosiaalinen piirini on todella monimuotoinen, jolloin pystyn samaistumaan erilaisiin ihmiskohtaloihin.

Mielestäni eduskuntaan tarvitaan uusia näkökulmia, ihmisiä eri taustoilla ja ehdottomasti nykyistä enemmän myös nuoria.

Aina pitää kuitenkin olla varasuunnitelma. Jos minusta ei tule kansanedustajaa niin sitten minusta tulee insinööri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Veikkaan, että insinööri. Puoluevalinta takaa sen, että ei tule kansanedustajaa. En ymmärrä tuollaista puoluevalintaa, jos haikailee Arkdianmäelle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mutta varasuunnitelma on hyvä. Ja voi ajan mittaan osoittautua vieläkin paremmaksi. Muutama vuosi oikeita töitä ennen politiikkaan ryhtymistä tuottaa parempia kansanedustajia.

Käyttäjän LauraLhteenmki kuva
Laura Lähteenmäki

Hei Jaakko, kiitos kommentistasi. Haluatko avata mitä ne oikeat työt ovat? En blogitekstissä sitä kertonut, mutta olen ehtinyt olla kahdeksan vuotta töissä ja nyt palasin takaisin koulun penkille.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

Jos olet ollut kahdeksan vuotta töissä, niin mitä todennäköisimmin olet tehnyt niitä oikeita töitä. Olen yrittänyt niitä oikeita töitä määritellä niin, että ne ovat sellaisia töitä joiden tuloksesta joku haluaa maksaa. Ja niitä sitten on monenlaisia, niin yrittäjätoiminnassa kuin palkansaajanakin.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Koska puoluevalinta kertoo arvopohjasta. Siksi joku valitsee puolueen, joka ei kuulu kärkinelikkoon, joita kutsutaan myös dinosauruspuolueiksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Jos minusta ei tule kansanedustajaa niin sitten minusta tulee insinööri."

Before I could not spell 'engineer', and now I are one :)

Käyttäjän LauraLhteenmki kuva
Laura Lähteenmäki

Hei Raimo, kiitos kommentistasi. Kuten tuossa joku vihjasikin, olen tehnyt puoluevalintani arvoihini pohjaten.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuo on totta. Pienpuolueet eivät ole nopein väylä eduskuntaan, mutta jos haluaa oikeasti muutakin kuin ison palkan ja sopeutumiseläkkeen, niin ne ovat ainoa keino edes yrittää mitään muutosta.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Voin jo tuon kirjoituksen perusteella sanoa, että Suomi olisi rikkaampi, jos pääsisit edustajaksi. Hyviä ihmisiä ei ole ikinä liikaa ja tunnetusti paha jo voittaa, jos hyvät ihmiset eivät tee mitään.

Tämä on myös parasta aikaa herätä politiikkaan mukaan, sillä voisin jopa todeta elävämme ihmiskunnan kriittisempiä hetkiä ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden heikentymisen vuoksi. Ympäristöasioista puhuminen onkin aikamme tärkeimpiä aiheita, jotka tosiaan eivät saa vaan jäädä puheiksi. Olisikin aika saada eduskunnasta vanha putkinäköinen kaarti pois ja uutta verta tilalle.

Yhteiskuntamme ongelmat ovat syvällä rakenteissa, joiden ratkaiseminen on oikeasti moraalisten kysymysten sijaan teknisiä kysymyksiä, joten varmasti tuleva insinööritaustasi tulisi paistaa eduksesi poliittisessakin asemassa.

Ei muuta kuin onnea ja menestystä!

Käyttäjän LauraLhteenmki kuva
Laura Lähteenmäki

Kiitos Jari! Itsekin näkisin kovin mielelläni uutta verta ja uusia puolueita eduskunnassa. Mukavaa kevättä!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Muistuttaisin, että politiikka on kestävyyslaji. Se, mitä tapahtuu näissä vaaleissa, ei tarkoita sitä, etteikö sinusta tulisi kansanedustajaa myöhemmin. Se, mitä teet näissä vaaleissa, on pohjatyö vuoden 2021 kunnallisvaaleille ja 2023 eduskuntavaaleille. Jos et nyt mene läpi, niin ei muuta kuin insinöörikoulutukseen ja jatkat opiskelija- ja paikallispolitiikassa. Politiikka on enemmän elämäntapa. Ne, jotka tekevät politiikkaa vain vaalien alla, eivät koskaan pärjää pitkillä matkoilla.

Tsemppiä vaalityöhön, toivottavasti ollaan työkavereita ensi syksyn alkaessa!

Käyttäjän LauraLhteenmki kuva
Laura Lähteenmäki

Moi Tere! Kiitos tsempistä. Tästä se matka tosiaan lähtee. Jos paikka ei tänä keväänä irtoa niin jatkan kyllä työtä politiikan parissa. Menestystä myös sinulle ja toivotaan, että ollaan tulevaisuudessa työkavereita.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

On totta, että muutos ei tule tapahtumaan valtapuolueitten, vaan uusien puolueiden ja uuden politiikkosukupolven kautta.

--

Muutos on nyt erityisen tärkeää, sillä demokratiamme on kriisissä moraalisen ja poliittistaloudellisen korruption (esim. sote) vuoksi.

Onnea vaaleihin!

Käyttäjän LauraLhteenmki kuva
Laura Lähteenmäki

Kiitos Jari. Kiva huomata, että moni muukin on muutoksien perässä. Hauskaa kevättä!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hienoa, että nojauduit arvoihin. Sittenhän meitä on useampi hakemassa sitä muutosta, mitä vanhoilta puolueilta ei enää irtoa. Onnea matkaan! ❤️

Käyttäjän LauraLhteenmki kuva
Laura Lähteenmäki

Mukava kuulla, että ollaan saman asian perässä. Onnea myös sinulle!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Eduskunnassa on silloin tällöin esiintynyt sukupuolista ahdistelua ynnä tavallista pottuilua alvariinsa ja joskus juopuneita kansanedustajia, joten vaatinee nuorelta neidolta rohkeutta tai kamppailulajien taitoa ;)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Laura, kuten olet varmaan jo huomannut, meidän nykyisessä yhteiskunnassamme pidetään taloutta tärkeämpänä kuin mitään muuta ja kaikki muut arvot uhrataan tarvittaessa talouden alttarille.

Sen ymmärtämiseksi, mitä talous meidän nykyisessä yhteiskunnassamme tarkoittaa (eli siis mitä tarkoittaa kapitalistinen talous) suosittelen lukemaan Karl Marxin analyysin tästä talous- ja yhteiskuntajärjestelmästä. Kirjasta on ilmestynyt uusi suomennos muutama vuosi sitten ja kirjan voi löytää kirjastosta tai nettikaupasta:

https://www.google.com/search?q=marx+p%C3%A4%C3%A4oma

Käyttäjän LauraLhteenmki kuva
Laura Lähteenmäki

Moi Janne, kiitos kommentistasi ja lukuvinkistä. Nykyisessä järjestelmässä on ongelmansa, jotka kärjistyvät erityisesti silloin, kun asioita tarkastellaan vain yhdestä (tässä tapauksessa talouden) näkökulmasta ja kun poliittisia päätöksiä tehdään liian yksioikoisesti. Meidän puolueessa uskotaan joidenkin ongelmien ratkeavan kokonaisvaltaisesti liberaalimmalla politiikalla.

Jukka Ryhänen

Tästä päiväkirjoituksesta tuli mieleen että ainakin politiikassa mukana olevien ja varsinkin tehtäviin pyrkivien osalta olisi hyvä että itseään suositteleva mainitsisi ikänsä. CV ei olisi myös pahitteeksi.

Itse en äänestä yleensä kovin nuoria (alle 35 v), ehkä erityisosaamisen perusteella saattaisin (esim. kirurgi, pankkiiri, roska-auton kuljettaja, siivooja, urheilija, ansioitunut psykologi jne.) Suosin työ- ja elämänkokemusta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei todellakaan ole poissuljettu, että insinööri on kansanedustaja ja ihminen.

Koska näyt olevan maalta kotoisin, niin ehkä pitemmän ajan kuluessa ratkaiset maaseudun tyhjentämisen ongelman, joka saattaa olla Keskustan ansiota? Joka tapauksessa siinä Hausjärven naapuripitäjät Hämeenkoski ja Lammikin ovat menneet konkurssiin. Melko yksipuolisesti haja-asutusalueiden elinkeinotuet ovat suuntatuneet yhden, mutta vähenevän ammattikunnan suunnalle. Kunnan verotulot ovat sitten jääneet yksipuolisuudenkin vuoksi liian vähäisiksi ja niin on konkurssi ollut edessä. Vastaesimerkkinä sitten on ainakin Muurame, jossa Keskustaa ei ole päästetty päsmäröimään.

Toimituksen poiminnat