Laura Lähteenmäki

Tasa-arvo ei ole keneltäkään pois

”Ei tytöt voi olla formulakuskeja”, muistan muiden lasten sanoneen leikkiessämme pihalla kilpa-autoilua. En ymmärtänyt silloin, miksi he sanoivat niin. Minusta formulat olivat maailman siistein juttu ja unelmani oli isona päästä ajamaan. Fanitin formulakuskeja ja olin päättänyt, että minusta tulisi sellainen. Olin hämmentynyt, kun minulle sanottiin, ettei se onnistuisi, koska vain pojat voivat ajaa formuloita. Lapsuuden haaveeni oli mitätöity yhdellä lauseella ominaisuuden vuoksi, jolle en voinut mitään.” - tuntematon tyttö

Tämän kaltaiset tarinat ovat tosia. Itse olen onnellisessa asemassa, kun olen saanut kasvaa ilman oletuksia tai vaatimuksia sukupuoleni suhteen. En ole koskaan kokenut, että olisin vähempiarvoinen tai huonompi, kuin joku muu. Ainakaan perustuen sukupuoleeni. Mutta tiedän, että moni muu on kokenut niin. Tämä koskee sekä tyttöjä että poikia. Kenellekään ei pitäisi asettaa rooleja tai odotuksia sukupuolen takia missään elämän vaiheessa.

Vartuin Tarja Halosen aikaan, enkä osannut pitää hänen presidenttiyttään mitenkään erikoisena saavutuksena, koska naisjohtajat ovat tuntuneet vain luonnollisilta, ihan siinä missä miesjohtajatkin. Totta kai Halonen oli ja on edelleen hyvä esikuva. Omat haaveammattini vaihtuivat moneen kertaan kasvaessani (kuten niillä on tapana) ja tällä hetkellä opiskelen IT-insinööriksi, joka myöskään ei ole ollut tytöille tyypillinen uravalinta. Joku on voinut yrittää latistaa urahaaveitani matkan varrella, mutta en ole siitä paljoa perustanut, vaan jatkanut omalla tielläni.

Tänään on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. Minulle se merkitsee muun muassa sitä, että jokainen voi tavoitella unelmiaan riippumatta henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. Kenenkään haaveita ei pidä lytätä heidän sukupuolensa tai muun ominaisuuden vuoksi.  Sen sijaan että keskitymme ihmisten sukupuoliin, meidän pitäisi keskittyä itse ihmisiin ja heidän vahvuuksiinsa.

Naisten oikeuksien lisääntyminen ei huononna miesten oikeuksia tai asemaa. On todella tärkeää muistaa miehet ja pojat, tytöt ja naiset ja kaikki muut tasa-arvon suhteen. Itse haluan olla luomassa yhdenvertaisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Haluan muutoksen nykyiseen, vain miehille pakolliseen asepalvelukseen, edistää tasapuolista huoltajuutta ja muuttaa translain inhimillisemmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi.

Jokaisen on tärkeää ymmärtää, että tasa-arvon lisääntyminen ei vähennä kenenkään hyvinvointia tai vapautta, vaan lisää sitä. Haluan jokaiselle vapauden seurata omia polkujaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Olet osin oikeassa. Lähtökohtaisesti mainio teksti, positiivinen ja rohkaiseva ainaisen sodanjulistuksen sijaan. Enkä vastusta ajatustasi missään nimessä, harjoitan vain hieman skeptisyyttä koska olen skeptisyyden ystävä.

Mikäli luodaan järjestelmä työpaikalle x, jossa sukupuoli on ensisijainen kriteeri, silloin se on pois joltain toiselta jolla on "väärä" sukupuoli tehtävää varten. Tätä perustellaan tasa-arvolla. Tällöin se on nollasummapeliä.

Yhteiskunnallisella tasolla olet oikeassa. Se, että korjaisimme tasa-arvon ongelmia, joita on useita, eri paikoissa ja moniin suuntiin, ei olisi yhteiskunnan tappio vaan voitto. Yhteiskunnan mittakaavassa summa tasoittuu. Yksilön tasolla voi olla tilanne toinen.

Toimituksen poiminnat